Co jeść zimą?

Co jeść zimą?

Zima to czas nie tylko kojarzący się ze świętami bożonarodzeniowymi, ale przede wszystkim czas zastoju. Nie ma bowiem takich możliwości, by korzystać z uroków wiosny. Zimą lubujemy się zwykle w przetworach owocowych i warzywnych, które nie trzeba specjalnie zaprawiać latem, bezproblemowo można kupić je w sklepach spożywczych. Chętnie sięga się po owocowe konfitury i dżemy, ale także po sałatki warzywne, ogórki kiszone i kapustę kiszoną. Każdy ma swoje upodobania w stosunku do smaków. Dieta oparta w przetwory warzywne i owocowe na pewno znakomicie wpływa na organizm dostarczając niezbędnych składników. Nie trzeba wcale długo namawiać nikogo, że takie przetwory na przykład mus z dyni świetnie pasują do potraw obiadowych. Nadają więcej smaku, a także są doskonałym urozmaiceniem dla każdego. Poza tym wszelkiego typu przetwory mogą posłużyć również jako samodzielne danie. To także doskonały element na co dzień. Wcześniej wspomniany mus z dyni może być idealnym dodatkiem do zupy, ale również bardzo dobrze smakuje jako danie główne, podgrzany z dodatkiem grzanek, czy innych. Ogórki kiszone są nie tylko znakomite w smaku, są przede wszystkim idealnym dodatkiem zrazów, sałatek, surówek a także głównym składnikiem zupy ogórkowej. Taka dieta oparta na przetworach zwłaszcza zimą jest dużo lepsza niż korzystanie z niezdrowych produktów typu chipsy.