Dieta dobra dla serca

Date 11 sep 2010   |   wpis

Ryzyko zachorowania na choroby serca znacznie spadnie, jeśli będziemy stosować dietę sprzyjającą sercu. Wśród zalecanych produktów sprzyjającym sercu na pierwszym miejscu wypada wymienić tłuste ryby morskie. Śledzie, sardynki, makrele czy łososie powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dieta bogata we wspomniane ryby dostarczy nam nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tym samym wykazują one działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. Wprowadzając do swojego menu tłuste ryby morskie możemy uniknąć zawału. W diecie sprzyjającej sercu nie powinno zabraknąć także pomidorów. Dojrzałe pomidory czerwonych odmian są bardzo bogatym źródłem likopenu, który wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Pomidory warto jeść także z innego powodu: są one jednym z najlepszych źródeł potasu, który zapobiega arytmii serca oraz bogatym źródłem witaminy K. Wystarczy każdego dnia wypić szklankę soku pomidorowego lub zjeść 2 pomidory, aby nasze serce czuło się lepiej. Na naszym stole każdego dnia powinno znaleźć się także 2 ząbki czosnku. Nie koniecznie musimy jeść surowy czosnek, równie skuteczny będzie czosnek duszony lub pieczony. Warto jeść także orzechy. Orzechy polecane są szczególnie osobom z nadciśnieniem. Warto wspomnieć, że są one źródłem magnezu, który chroni przed zawałem i chorobą niedokrwienną.

więcej Komenarze 11

Dieta

data on 11 sep 2011   |   napisane



Dietetyczny styl życia
Dieta kojarzone są głównie z młodymi kobietami, które poprzez zgubienie kilogramów, czasami nie tylko tych zbędnych, chcą poprawić swoją samoocenę oraz zyskać większą akceptację otoczenia. Jednak z takim postrzeganiem diety w kategoriach młodzieńczego, często nastoletniego, wybryku trzeba raz na zawsze skończyć. Dieta bowiem nie ...
Świadome podejście do jedzenia
Warto zwracać uwagę nie tylko na ilość jedzenia, ale także jego jakość. Choć na co dzień współczesny człowiek ma i tak mnóstwo obowiązków, to poświęcenie chwili uwagi wybieranym, a następnie spożywanym składnikom i produktom, może się bardzo opłacić. A z pewnością będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Zate ...
Nie zawsze zły konserwant
Na opakowaniach produktów spożywczych bardzo często można spotkać się z literą E. Po niej następuje z reguły ciąg cyfr, które oznaczają konkretny składnik. Potocznie uważa się, że pod symbolem E zawsze skrywa się jakiś zły konserwant. Jednak wcale nie musi tak być. Po pierwsze litera ta odnosi się również do przeciwutleniaczy ...

WIĘCEJ KOMENTARZ 12

Page 2 of 3 3 4 »

zdjecia

pix pix pix pix pix pix

zadzwon do nas

Kontakt

Adres: Szczecin ul.Wilson 13/4a
Tel: +48126543908
E-mail: zdrowie@estinity.pl