Dieta w chorobach nerek

Dieta w chorobach nerek

Nerki są jednym z naszych najważniejszych organów. Niestety, wiele osób uskarża się na różnego rodzaju problemy z nerkami. W wielu schorzeniach nerek bardzo istotna jest także właściwa dieta, która wspomaga ich leczenie. Jednym ze schorzeń nerek jest kamica szczawianowa. W chorobie tej dieta jest bardzo ważna. Osoby chore na kamicę szczawianową powinny wykluczyć ze swojej diety potrawy, które zawierają duże ilości szczawianów. Do takich produktów należą: czekolada, botwinka, kakao, rabarbar, szpinak, szczaw. Osoby chore na kamicę szczawianową powinny unikać także wędzonych wędlin i ryb, powinny także unikać picia mocnej herbaty i kawy, ograniczyć spożywanie produktów marynowanych oraz bardzo poważnie ograniczyć ilość dodawanej do potraw soli. W diecie tych osób powinny za to znaleźć się świeże lub mrożone ryby, soki owocowe, owoce oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału. Stosunkowo częstym schorzeniem nerek jest nie tylko kamica szczawianowa, ale także kamica moczanowa. Dieta tych osób powinna być tak skomponowana, aby składała się z jak najmniejszej ilości produktów zawierających puryny. Puryny znajdują się w mięsie wieprzowym, baraninie i wołowinie, w podrobach wieprzowych. Osoby chore na kamicę moczanową powinny unikać także jedzenia śledzi i sardynek. Bez obaw można sięgnąć po drób, mleko, gotowaną cielęcinę.