Dobroczynne właściwości ziół

Dobroczynne właściwości ziół

Dietetycy trąbią o tym, że jeśli gotujemy to najlepiej unikać dodawania soli oraz pieprzu. Nie trzeba się ograniczać w tym temacie, gdyż taki sam, a nawet lepszy smak potraw możemy łatwo osiągnąć przy pomocy ziół. Oczywiście zioła warto dodawać w małych ilościach. Zioła mają sporo wartościowych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych, których nie posiadają inne produkty lub posiadają je w małych ilościach. Najpopularniejszym ziołem, stosowanym w każdej kuchni jest bazylia. Działa ona niezwykle przeciwbakteryjnie oraz powoduje uregulowanie układu pokarmowego. Dość często dodaje się ją do rożnych sałatek oraz do twarogu czy ryb. Jeśli chodzi o zioło o nazwie cząber to powinniśmy go spożywać przede wszystkim w przypadku kiedy mamy problemy z przewodem pokarmowym. Zioło to poreguluje oraz niweluje wszelkiego rodzaju zapalenia. Cząber jest także moczopędny oraz traktowany jest jako afrodyzjak. Innym, ważnym w diecie ziołem jest estragon. Zioła te przyspieszają trawienie oraz wzmacniają apetyt. Warto wiedzieć także, że estragon przeciwdziała wszelkim dolegliwościom żołądkowym. Dość popularnym ziołem jest także koper. Dzięki jedzeniu kopru możemy zapobiec wzdęciom oraz rozstrojom żołądka. Kolejne wartościowe zioło, którego powinniśmy używać jest lubczyk. Lubczyk poprawia trawienie oraz działa moczopędnie.