Domowe herbatki i nalewki na odporność

Domowe herbatki i nalewki na odporność

Październik to ostatni moment, aby przygotować domowe mikstury na przeziębienie. Osoby, które chcą leczyć się z przeziębienia domowymi sposobami mogą w tym czasie przygotować owoce suszonej róży. Dzika róża jest bardzo skutecznym środkiem poprawiającym odporność. Przyczynia się do tego przede wszystkim duża ilość witaminy C, która zawarta jest w tych owocach. Dodatkowo dzika róża poprawia pracę wątroby. Do suszenia nadają się tylko jędrne, mocno dojrzałe owoce. Po zebraniu (owoce zbieramy z dala od dróg) należy je dokładnie umyć. Umyte owoce można suszyć w piekarniku. Początkowo ustawiamy jego temperaturę na 90 stopni, a po kwadransie następnie obniżamy ją o 10 stopni. Po upływie kolejnego kwadransa temperaturę piekarnika ustawiamy na 80 stopni, po czym znów obniżamy o 20, a następnie o 10 stopni. Czyli kończymy suszenie w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Suszenie owoców dzikiej róży powinno trwać około 4 godzin. Wysuszone owoce można przechowywać w suchym miejscu schowane do papierowej torebki. W razie konieczności owoce rozbijamy w moździerz, wsypujemy łyżkę do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Parzymy pod przykryciem 15 minut. W październiku możemy przygotować także wzmacniający sok z aronii. Sok z aronii jest wskazany między innymi dla osób z nadciśnieniem oraz dla osób, które mają żylaki.