Ryby sposobem na zdrowie

Ryby sposobem na zdrowie

Już od wielu lat ze wszystkich stron słyszy się o tym, że ryby są bardzo zdrowe. Mówi się o tym, że powinno się je jeść chociaż raz w tygodniu. Mimo tego, że ryby, chociaż nie są aż tak drogie i są bardziej dostępne niż kiedyś to nadal nie goszczą na naszych stołach zbyt często. Według wszelkich badań jemy ich zdecydowanie za mało. Co niestety później przekłada się na nasze zdrowie. Gdybyśmy jedli ryby to dostarczalibyśmy sobie naprawdę wiele cennych minerałów. Mięso rybie jest bogatym źródłem białka, witaminy A, witaminy B, witaminy D oraz kwasów tłuszczowych. Przed czym może uchronić ludzki organizm jedzenie ryb? Przede wszystkim przed wieloma chorobami, takimi jak miażdżyca, choroby układu krążenia i nowotwory. Najlepsze dla ludzkiego organizmu są oczywiście ryby morskie, takie jak łosoś, węgorz, śledzie, tuńczyk, sardynki oraz dorsz. Wybór odpowiedniego rodzaju ryby jest bardzo ważny, ale nie mniejszą rolę odgrywa sposób, w jaki ją przyrządzimy. Najgorszym z możliwych sposobów jest smażenie. Chociaż jest to ulubiony sposób ich jedzenia. Polacy bardzo chętnie jedzą smażone ryby. Niektórzy w sezonie grillowym chętnie zamieniają kiełbaski na ryby i przypiekają je na grillu. Dania smażone bowiem ciężkostrawne, a zwłaszcza w przypadku gdy zbytnio przypieczemy skórę. Dietetycy polecają natomiast rybę gotowaną na parze czy też duszoną. Danie zachowuje wówczas smak oraz wszystkie witaminy, które się w nim zawierają. Ryby dobrze wpływają na każdy organizm. Z daleka od nich powinny trzymać się tylko osoby, uczulone na zawarte w nich białko.