Stwardnienie rozsiane a dieta

Stwardnienie rozsiane a dieta

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak wielki wpływ na ludzki organizm ma dieta. Niektórzy jedzą byle co, żywią się w restauracjach typu fast food i nie zdają sobie sprawy z tego jak bardzo sobie szkodzą. Warto wiedzieć, że dzięki odpowiedniej diecie można uniknąć naprawdę wielu chorób. W niektórych przypadkach można także cofnąć przykre skutki niektórych chorób. Jedną z chorób, przy leczeniu której bardzo istotna jest dieta, jest stwardnienie rozsiane. Odpowiednia dieta może tutaj naprawdę pomóc. Jeśli mamy do czynienia z taką chorobą to od razu warto udać się do dietetyka. Ten doradzi co jeść by choroba rozwijała się wolniej. Przy tej chorobie po pierwsze warto dostarczać swojemu organizmowi jak najwięcej kwasów tłuszczowych. Trzeba więc jeść jak najwięcej tłustych ryb morskich oraz oleju rzepakowego, a także oliwy z oliwek. Warto jeść także duże ilości orzechów oraz migdałów. Warto także wiedzieć, że bardzo istotnym składnikiem diety osób chorych na stwardnienie rozsiane jest witamina B12. Na ogół chorzy mają dobry poziom tej witaminy, jednak jeśli nie to trzeba do odpowiednio uzupełnić. Bardzo ważne jest także, aby w organizmie była odpowiednia ilość witaminy D. Także jest ona przydatna przy chorowaniu na osteoporozę. Witaminę D można dostarczyć organizmowi także poddając się działaniu promieni słonecznych. Można to także robić za pomocą żywności.